Och jag brukar berätta att jag alltid så länge jag kan minnas haft en viss förkärlek för det skrivna ordet. Idag förstår jag inte varför det skulle vara så farligt att visa upp sin "rätta person". Skrivandet har även öppnat nya dörrar, och jag har blivit bekant med nya spännande personer runt om i landet. Många av dessa är musiker. Senast hörde Bengt av sig. Han har lirat trummor i Spotnicks bl. Alla människor vidgar mina vyer, och jag lär mig nåt varje gång. Vilket jag upplever otroligt fantastiskt och berikande.

Som den "dokumentationsnörd" jag är, kommer här en lista på det jag skrivit. Alla tre delar även publicerad på www. Söndagen den 13 juni kablades den sista Svensktoppslistan ut i etern - var det tänkt. Svensktoppen åter kom den 13 oktober Och har sedan dess funnits tillgänglig i våra radioapparater. Vid tiden för nedläggningen satt Eddie Bruhner som programledare.

Eddie var för övrigt medlem i Sveriges Jazzband med Gösta Linderholm i flera år. Kikki Danielsson och Elisabeth Andreasson behöll sin förstaplacering på den absolut sista svensktoppslistan. Aftonbladet den 13 juni En mörkhårig yngling från Värmland gjorde debut. Hans namn var Ralf Edström.

Ralf tillverkade tre mål, och skrev in sig i laget för lång tid framöver. Samma år tilldelades han Guldbollen. En utmärkelse som han för övrigt även fick Ralfs huvudspel var vissa stunder helt otroligt bra. Och i VM i Västtyskland var han självskriven därute på plan. En höjdpunkt i karriären månne? Har alldeles precis kommit in efter en liten vinterpromenad.

Tur att vi bor där vi bor - bortsett vintern - för tänk om vi levt på stenåldern, då hade vi varit hänvisade till en kall och fuktig grotta. Som sagt - det är tur vi lever i denna tid. Talade med Arne i Lidköping igår. Han berättade att de hade ett riktigt oväder som totalt överraskade alla bilister på vägarna.

Lastbilar och personbilar hade åkt av vägen. Och det rapporterades om flera personskador. Jag och Bettan trotsade ovädersgudarna - med vinterkläder går det mesta. Som syns på dessa bilder Här har jag tagit på mig - återigen - min eskimåkostym. Jovisst, är det så. Jag har också begagnat mig av Split Vision den här aftonen.

Så mycket som jag förmått. Först en helkväll hos Ante framför TV: Sedan hem, för att se slutklämmen av Dansbandskampen i SVT. Vad det gäller ishockeyn så gjorde Luleå det igen.

Serieledarna tog sig an Färjestad, och trots en darrig början så stod man efter tre perioder som segrare med siffrorna Så arbetar riktiga norrbottniska ishockeykrigare. Ett stort plus till tränarduon Jonas Rönnqvist och Thomas "Bulan" Berglund, som ingett laget ett sådant stabilt självförtroende. Men så är ju också "Bulan" Berglund en äkta hemvävd Piteå-produkt. Bara en sån sak Dansbandskampen skickade ikväll hem Pure Divine. Låten som man framförde: Magnus Ugglas "Efterfest", kanske just skulle ha passat bäst på en subskriverad fest, Efterfest med de närmast sörjande.

Den lät inte alls bra i Pure Divines tappning. Patrik´s Combo och Willez fick däremot förtroende att fortsätta. Svänger bra, goda musiker. Wizex är också ett gäng att lita på. Rutinerat och vant bjuder man publiken på exakt den typ av musik som är ett måste för att kunna kallas dansband.

Donnez har jag gillat från första stund. Enkelt, rakt och proffsigt. Willez och Patrik´s Combo är inga större stjärnor på dansbandshimlen. Så därför hamnar båda dessa långt, långt ner i min bottenlösa källare. Berättelsen handlade också om när basisten Göte Johansson gjorde sin entré i bandet Göte skötte sig så bra att fortsättning följde. Det var i Erdmans musikstudio premiären skulle ske. Medlemmarna samlades runt en grön Bäckströmsmikrofon och spelade in: Det hela resulterade i en s.

Pressad i 6 exemplar. En platta som det i dag endast återstår ett exemplar av. Spelningarna duggade allt tätare.

Som kuriosa kan nämnas att i bandet fanns en vibrafon som kanske inte var så vanlig för den breda publiken på denna tid. Gruppen specialbeställde sina arrangemang som man sedan framförde ute på danstillställningarna. Trots att man själva tyckte att det lät jättebra, så var deras publik inte riktigt med på noterna.

Det var då som trumpetaren och saxofonisten Gunnar Wahlgren kom på den briljanta idén, att spela "Veckans schlager". Publiken kände genast igen melodierna, och applåderade varmt. Därigenom ändrades bandets låtval, till lite mer publikvänligt. Det visade sig vara ett lyckodrag.

Bandet började dra stor publik vart än man kom. Gunnar - som kan beskrivas som en mångsysslare inom musiken - trakterade även piano, sax och från även vibrafon. Reinhold Nilsson, en av gruppens medlemmar gjorde alla arrangemang. Storbandets medlemmar var saxofonisterna: Roffe Larsson, Sören Jönsson. Under en konsert som storbandet gjorde, bandade trumslagaren Einar Svensson det hela på sin Tandbergsbandspelare. Carl-Ivar spelade både barytonsax och klarinett.

Carl-Ivar kändes så otroligt följsam, till Gunnars melodistämma, säger Göte. I samband med att Carl-Ivar Ivarsson kom med i bandet så föddes vårt nya sound. Ett sound som blev väldigt uppmärksammad, och som i sin tur kom att plagieras av andra band.

Gunnar Wahlgren - trumpet, sax, vibrafon. Göte Johansson - bas. Einar Svensson - trummor. Reinhold Nilsson - klarinett, tenorsax. Karl-Arne Andersson - piano. Bandet specialbeställde sina arrangemang. Men det var inte förrän trumpetaren Gunnar Wahlgren kom på idén att vid varje framträdande spela "Veckans schlager" som publiken började strömma till danserna. Cool Candys allra första inbokade gig - blev genom ett misstag en dubbel- bokning.

Cools var de som fick gå hem, alla utom Gunnar Wahlgren, som stannade kvar och dansade. Trummisen Einar Svensson var sitt bands största idéspruta. Han föreslog att man skulle ha en "önskelåda" placerad på scenen. Tankemeningen var denna, att publiken skulle lägga lappar med förslag om önskelåtar i lådan. Efter orkesterns paus, skulle man spela dessa. Året var och det var för alla inblandade en helt ny grej.

Samma år kom även idén om "Cool Candys Talangshow". Bandet annonserade efter förmågor som skulle komma till parken i Lidköping för provspelning eller provsjungning. Man tog ut 8 personer och gjorde sedan en succéartad turné runt länet, för att till sist utse en segrare. Finalen hölls i Lidköping. Carl-Ivar Ivarsson från Laxå började i bandet. Få stjärnor har så länge som Clark Gable lyckats hålla sig på popularitetens topp. Det är någonting "magiskt" över det hela frestas man att säga.

Som besökare på samtycker du till användandet av s. Nästan varje hushåll äger idag, , en eller flera TV-apparater. TV-tittandet är en naturlig del i våra liv, och har så gjort alltsedan TV: På det svunna talet, långt innan de reklamfinansierade kanalerna kommit, var det i huvudsak massmedia som skötte om diverse reklamkampanjer. TV-reklamen i vårt land föddes i början av talet. Sedan dess har vi som TV-konsumenter slukat åtskilliga reklamtimmar framför den kära dumburken.

Reklamen har mer och mer antagit formen av en systematisk "Hjärntvätt". Reklamen har även medfört den skadan, att "trasa sönder" det program som man tittar på.

Det värsta exemplet är när en kanal som TV4 sänder en långfilm, låt oss säga en sen söndagskväll. Filmen klipps sönder av alla ovälkomna avbrott, vilket gör att man helt enkelt tappar intresset som tittare.

Begreppet "Hjärntvätt" myntades under Koreakriget i början av talet. Hjärntvätt förklaras på följande sätt på Wikipedia: Det finns inget egentligt bevis för att hjärntvätt fungerar". I USA bedrev man experiment med människor på talet. Detta genom att studera hur påverkbara vi individer  är.

Ett trick som man använde var att i biofilmer klippa in en Coca Cola eller en hamburgare för att på så sätt manipulera det undermedvetna. Experimentet visade också klart, att de som utsattes för diverse liknande saker, var mottagliga för "reklamen".

Ett ganska avskyvärt sätt att få in oss människor i "rätt fålla". Diktatorer liknande Adolf Hitler, Josef Stalin mfl kunde genom sina karismatiska gåvor manipulera sina länders innevånare. Reklamen är alltså inte så oskyldig som vi kanske tror. Det hela har som sagt ett bestämt syfte: Manipulation av vårt undermedvetna.

Något som talar till oss att "Köp detta! Kanhända att vi en dag kan se följande skylt när vi vandrar gatan fram i vår stad: Vidare tycker jag om att sitta bekvämt, när jag kör, så det justerbara förarsätet frapperade mig naturligtvis som en synnerligen lyckad nyhet. Men ingenting beredde mig ändå en så angenäm överraskning som den nya Chevrolet-motorn, speciellt för den glänsande acceleration den gav vagnen.

I den mån den nya accelerationspumpen medverkade härtill, är den ju en lika värdefull som intressant nyhet. I en handvändning fick jag upp vagnen i en riktigt jämn, god fart och fastän den var ovanligt lättstyrd behövde jag inte alls sitta och varva runt på ratten i kurvorna.

Det är faktiskt underbart, att en sexcylindrig vagn med så goda egenskaper numera kan fås till ett så billigt pris". Polismästaren är endast en av de många, som uttalat sig entusiastiskt om sina erfarenheter från provturen. Var- för inte unna Er själv nöjet av en sådan - närmaste försäljare ställer gärna en vagn till förfogande!

Elegans, rymlighet och komfort äro egenskaper, som jag trodde tillhöra endast de stora lyxvagnarna - men jag fann dem också hos Chevrolet". Vårt Hem den 24 juli Norra Västerbotten den 18 februari Expressen den 19 januari Tempo parkeringen i Piteå. Och den driva som åsyftas är förstås den som upptar större delen av vad som sommartid brukar vara parkeringsplats framför Tempo och betjäna de butiker som har sina lokaler i den delen av Piteå stad.

På grund av dödsfallet har emellertid förhandlingarna avstannat, säger Zetterblad. Gatuingenjören Einar Öberg omtalar att de som söker tillstånd att uppföra en butik måste ange hur de tänker ordna parkeringsfrågan. Hur de sedan sköter parkeringarna är en annan sak. Piteå stad bryr sig i alla fall inte om hur de privata parkeringarna sköts. Det måste ligga i deras intresse att själva ordna den saken, säger Öberg.

Rudolf Wallstén Piteå Tidningen den 13 februari Luleåradions reporter Roland Perlström, till vänster på bilden, har låtit en rad av våra främsta företrädare för den lätta underhållningen ber- ätta om karriären. Bland de "porträtterade" är den icke okände sång- aren på bilden, Lars Lönndahl, men ocksp Sonja Stjernquist, Östen Warnerbring och Lill-Babs har följt med i svepet.

Programmet kommer i program 1 i kväll klockan Skådespelaren Per Oscarsson under en avklädningsscen i Hylands Hör- na på annandagen.

Han hade inte väntat sig så starka reaktioner från allmänheten efter sin avklädningsscen och småpratet om färgade, judar och hur små barn kommer till. Men andra har sagt tvärtom. En kvinna tyckte att det var det vackraste hon sett i TV. Flera mammor med barn i tonåldern har tackat mig för denna form av sexualupplysning. Ett faktum är att jag först blev lite rädd, säger fru Bärbel. Men sedan förstod jag ju vad han ville uppnå. Ute på gården leker barnen, Maria 8 år, Boman 6 år och Lina 2 år.

Jag förklarade för honom att en naken människa inte är något märkvärdigt. När Maria frågade mig varför jag tog av mig svarade jag att det just var för att alla skulle se att det inte är farligt eller fult att visa sin kropp. Åren och höll jag ofta föredrag i skolor, sjukhus och föreningar om människors sätt att vara. Om ömhet, varsamhet, hänsynstagande och sådant. Mitt framträdande i Hylands Hörna var inte en önskan att spekulera i sensation utan ett led just i den sortens verksamhet som intresserar mig mycket.

Jag har ett behov att kämpa och göra något av detta liv, det enda vi känner till. De ämnen jag tog upp - människans tillblivelse och rasfrågor - är fundamentala för alla.

Jag tror att man bör tala om dem. Det är möjligt att jag kunde gjort en mera nyanserad framställning i ett annat sammanhang. Men jag tror samtidigt att det var bra att det skedde just här, i en familjehörna med brett forum. Nästa generation människor i vårt land kommer kanske att bli mycket förvånade över att sådana här naturliga saker kunde bli en sådan chock för många människor.

Per Oscarsson tillägger att han gärna skulle vilja få tillfälle att diskutera de här frågorna i en TV-debatt med deltagande av föräldrar, skolfolk, psykologer, läkare och andra. En kvinna som ringde familjen Oscarsson ansåg att hans framträdande var mycket farligt genom att det kunde locka små barn till att vilja leka föräldrar. Riktigt små barn förstår inte vad det rör sig om. De andra har en naturlig nyfikenhet på dessa saker.

Öppna förklaringar skadar säkert mindre än smussel. Själv minns jag detta program väldigt väl, som sändes annandagjul När Oscarsson började klä av sig förstod man att det var utanför den roll som han var utsedd att spela.

Stora krigsrubriker i massmedia dagarna efteråt. Klagomuren på TV blev nerringd av mest upprörda människor. Men hade detta hänt idag så hade allt passerat utan några som helst klagomål. Oscarsson var nog bara lite före sin tid. Nu kan här avslöjas en ny kupp av de oförbätterliga grabbarna i Shanes. Efter sitt eget avslöjande om Tio-i-topp-kuppen för en tid sedan har det ännu en gång gjort sig skyldiga till fusk: Lennart Grahn och Tor-Erik Rautio har tjuvtittat i adventskalendern.

De har redan öpp- nat lucka nummer Vad som finns där vill vi däremot inte offentliggöra. Den adventskalender som gubbarna i Shanes tittar på, hette julen "En småstad vid seklets början". I en av rollerna - Sven - sågS en liten knatte som med tiden skulle bli en av våra största kändisar: Norah fortsätter sin jakt efter jultomten Igår när vi tände adventsljuset, så var Norah på besök.

Ja, ni kan själva se den söta lilla tjejen som tittar fram i höger bildkant. Norahs stora passion är pyssel av olika slag. Kan det kanske tänkas att det blir julklappar till vissa kvinnliga släktingar? En annan sak som Norah pratar mycket om, är den där skäggige farbrorn som kommer varje julafton. Och som ni ser så finns det en härlig glimt i hennes ögon.

Men snart kommer han Dagen till ära så fick Norah "jultomtsgodis". Den där glasburken an- vände nämligen hennes pappa en gång när han också var liten, där han samlade alla godisar han fick under juletid.

Nu är det Norah som har sitt godis där. Så äntligen var det dags att tända det första adventsljuset. Norah följer intresserat med. Norahs röda märke under ögat är ett minne från de nya färgpennorna som farmor köpt. Norah ville även prova farmors läsglasögon - och vips ser hon ut som en skolfröken.

Norahs jakt efter tomten fortsätter Leslie Nielsen har avlidit, 84 år gammal. Mest minnesvärd är nog Nielsen som den något fumlige poliskommissarien Frank Drebin i "Naken-Pistolen" filmerna. Leslie Nielsen hamnade i komedifacket så sent som i början av talet. Dessförinnan medverkade han i betyd- ligt seriösare sammanhang. Deras far, Bo Engström var trummis i Ola Hermanssons band.

Bo Engström gick bort för cirka 5 år sedan. Marcus och Susanne är intresserade att få veta lite mera om det band där deras far var medlem.

Susanne berättar att hon i sin ägo har  originalplattan med Ola Hermanssons stora svensktoppssuccé "Vägen hem". Susanne vill även veta om det finns någon som har fler skivor i sin ägo med Sollefteåbandet.

Sångaren Towe Widerberg har också hört av sig. Han berättar för mig följande: Ola var en mycket trevlig man. Han sjöng och spelade piano som en Gud". Även en gammal medlem i bandet Tommy Elmqvist har tittat in på min blogg angående Ola Hermanssons, också Tommy bekräftar att Ola var en jättesnäll människa, precis som Towe Widerberg också antydde. Har ni historier, information om skivinspelningar, foton eller tidningsurklipp skicka dessa till mig.

Så skall jag vidarebefodra informationen till Marcus och Susanne. I 17 veckor stannade man på listan. Låten låg som bäst på en 3: Så hände det igen det som ibland tycks hända alltför ofta. Ljusslingan tas fram, allt ordnas på bästa tänkbara sätt. Till sist så hänger den där på vår minigran som jag förberett. Det enda som återstår är att ansluta den skarvkabel som jag hängt upp på väggen. Jaha, det var den slingan det, tänker jag medan jag kliar huvudet. För vilken gång i ordningen???

Utan något som helst förbarmande sliter jag ner slingan. Går raka vägen till den där gröna soptunnan som står vid infarten. Efter en kopp kaffe känns humöret något bättre.

Men ändå inte på topp. När "julslingsinspirationen" infinner sig, skall jag ta itu med det hela. Men, absolut inte nu Eller som Christer Björkman en gång sjöng: Norra Västerbotten den 20 augusti En av mina minnen av Yngve Stoor är "Sjömansjul på Hawaii", låten som Yngve komponerade i mitten av talet och med text av Helge Roundquist.

Piteå Tidningen den 30 december Nu har jag parkerat mig framför datorn igen! En ny revytext är beställd, den 5: Om man skriver direkt ur fantasin är det inga större problem. Man har fritt spelrum s. När man skall göra en historia om t. Att ha vetskap, om ett specifikt ämne utgör själva grunden i berättelsen. Sedan är det bara att låta fantasin flöda. Då kan det bli hur tokigt som helst.

Inspirationen är det centrala när man skriver, för utan inspiration, ingen berättelse. Och det är väl det som det förhoppningsvis skall göra på en revyscen - att spåra ur, ordentligt!!!

Ha en bra helg! Lennart Jansson - sång, kompgitarr, ack. Mats Kristoffersson - orgel, dragspel, sång. Stig Sandberg - bas, sång. Leif Andersson - sologitarr, ack. Per-Erik Asp - trummor, sång. Den 21 juli debuterade bandet på Svensktoppen med låten "Evelyn", i hela 11 veckor varade besöket. Den 4 december var det dags för Svensktoppsbesök nummer två.

Låten hette "Älskling Förlåt Mig" och låg även den i 11 veckor på listan. Orkestern bildades de blev heltidsmusiker fram till Året därpå, valde man att lägga ner bandet. Gösta var gift med min mammas syster Malin.

Gösta var en man med många strängar på sin lyra. En mångkunnig person med andra ord. Ombord jobbade han som kock, vilket bevisades senare i livet när vi bjöds på middagar hos familjen Lidman. Gösta hade även ett förflutet som typograf på NSD.

Gösta hade ett brinnande intresse för litteratur, det fanns alltid en ny bok på bordet därhemma. Han skrev också noveller som publicerats. Gösta blev senare i livet ombudsman för Verdandi. En man med stort allmänbildande alltså, som gjorde honom intressant som diskussionspartner. Gösta var mannen "som visste allt". För mig som nyfiken liten grabb var det en guldgruva att komma på besök. Jag satt i Göstas stora bibliotek och fullkomligt slukade alla intressanta böcker.

Där fanns allt från andliga frågor, till reseskildringar samt enormt mycket mer. Gösta bestämde sig  för att bli bonde. Även detta klarade han med bravur, med stor hjälp av Malin förstås. Gösta var sannerligen en spännande person, värd att beundras. Ännu har han dock bara mellankalvar. Fåravel av så stort format är mer eller mindre ett experiment från lantbruksnämndens sida.

Nu skall Norrbotten få sitt första KR-jordbruk byggt på fåravel. Och den som är pionjär på området är en f. Lantbruksnämnden har tillstyrkt lån och allt är klart. Byggnationerna startar kommande vecka. Fullt utbyggt skall farmen ha cirka tackor och mellankalvar.

Gösta Lidman har ingen jordbrukarbakgrund att tala om. Då blev idén en verklighet, säger Lidman som förberett sig med en KR-kurs på tio veckor vid Grans lantbruksskola. Det finns dryga talet fårbesättningar om cirka djur i Norrbotten, men man har aldrig gått in riktigt helhjärtat för fåravel. Däremot har rätt stora satsningar gjorts i södra Norrland och mellan-Sverige. Stor marknad Vi i Sverige är också ganska dåliga fårköttätare. Konsumtionen är bara 3 hg per person och år. I Norge äter man däremot 4,2 kg och i Australien vräker man i sig hela 44 kg per person och år.

Dessa siffror visar emellertid att det bör finnas en marknad för fårkött. Noggrann planering - Planeringen har pågått ett år och flera experter har suttit och kalkylerat.

Men man får väl räkna på att farmen inte skall vara riktigt klar förrän om år innan man fått fram en erforderlig fårstam. Gösta Lidman köpte hemmanet i år och flyttade in i juni månad. Tidigare bodde han i Piteå och var byggverkmästare åt en stor byggnadsfirma. Stoppa flykten från länet - Det här med jordbruk för min del är inte något nytt. Jag har grunnat på det i många år. Men byggnadsfirman rationaliserade och då det blev aktuellt att få förflyttning till Västerås så backade jag ur.

Alla kan ju inte flytta ut från Norrbotten, någon måste ju vara kvar också, säger Gösta som räknar med att komma från en mer stressad tillvaro. Markfrågor Det hemman, som Lidman köpt, omfattar 20 hektar jord och hektar skog. Men för att driva fåravel av större omfattning erfordras minst 80 hektar jord. Lantbruksnämnden har 50 hektar i närheten som kommer att köpas av Lidman. Enligt vad Lantbruksnämnden uppger så måste grundunderlaget för ett KR byggt på fåravel vara cirka tackor.

Man räknar med timmars arbete per tacka och år. Och då skall man komma upp i en normal jordbrukares vardag. Även kalvuppfödning Nu kommer inte Lidman att bara ha får på farmen utan även ett hundratal mellankalvar. Kommande lördag får han en första grundplåt till fåravelsfarmen, ett tal djur från Västernorrland. Rasen är en korsning mellan texel och finull, som ger en bra avkastning i köttproduktion.

Sedan skall besättningen byggas ut successivt. Hela farmen är byggd på köttproduktion. Ullen har idag litet värde. Man kan eventuellt få tillbaka kostnaderna för klippningen. Farmen blir ett enmansföretag men fru Lidman genomgår f.

Helt sadla om För familjen Lidman blir det emellertid att helt sadla om från stads- till lantmiljö och från ett helt annat arbete. Men farmaren Gösta Lidman har försökt sätta sig in i alla problem det vittnar bl. Förr satt Gösta Lidman och kalylerade med husbyggen men nu är det fråga om får och kalvar. PiteRevyn i startgropen inför den nya Nyårsrevyn: Så har det alltså hänt. Det välkända ordspråk- et; "Om blickar kunde döda", har väl aldrig tidigare passat så bra in som nu.

Så föds en idé! Kanske vi vanliga medborgare kunde få höra lite skvaller, både om den där Henemark eller annat smått och gott från den politiska världen? Om nu inte detta passar, finns ju ett kanhända bättre uppslag: Norra Västerbotten den 28 juli En hel värld satt fängslad inför TV-bilder och nyhetsrapporter om skotten i Dallas, Texas och det fortsatta drama som mordet utlöste. Händelserna kom slag i slag under de fyra dygn som följde.

Mindre än två dygn efteråt mördades han av Jack Ruby Rubenstein , 52 år, en nattklubbsägare från Dallas. Motivet är ännu okänt, liksom varför Oswald själv strax efter mordet på Kennedy sköt ihjäl polismannen J.

Tippet och varför denne överhuvudtaget försökte stoppa Oswald på gatan. En grupp mördare Den allt överskuggande frågan under senare år har blivit vem som egentligen mördade John F. Kennedy, hur många skott som avlossades och varifrån de kom. Warren-kommissionens slutrapport är på sidor plus 26 volymer vittnesförhör och bilder men utredningen har starkt ifrågasatts.

Oswald var ensam mördare. Många nya utredningar har gjorts sedan dess, den mest omfattande av ett speciellt utskott i amerikanska kongressen. Några av de experter som då anlitades hävdar att Lee Harvey Oswald tillhörde en grupp lejda mördare men att han inte var ensam om dådet.

Sex vittnen mördades Oswald är död, polismannen Tippet mördades, Jack Ruby dog i cancer , Abraham Zapruder som tog den berömda filmen är också död. Av de 18 övriga vittnena förolyckades tre i trafiken, sex mördades, tre begick självmord, tre dog i hjärtattacker, en dog av skador efter ett karate-överfall, två dog av ålder och sjukdom.

Aftonbladet har hittat ett unikt vittne till Dallas-mordet för 17 år sedan; Gordon L Arnold, 42 år, stod på grässlänten 20 meter ifrån Kennedys bil då mördarens kulor träffade presidenten. Gordon har aldrig förhörts vare sig av Dallas-polisen, FBI, Warren-kommissionen, utredningsutskottet eller av andra myndigheter.

Tusentals personer har utfrågats men inte Gordon L Arnold trots att han är ett av de bästa ögonvittnena till Kennedymordet. I dagens nummer av Aftonbladet berättar vi nu för första gången om dramat den 22 november Här stod jag när skotten föll den 22 november , säger Gordon L Arnold. Han var 25 år då och hade permission från armén för att träffa sin fästmö i Dallas, Texas.

Jag filmade mordet, men en polis slet av mig kameran och tog filmen. Jag vet inte vad som hänt med min film. Men jag vet att det var två som sköt Jag hade min filmkamera med mig för att filma kortegen med president Kennedy. Jag gick uppför den gröna grässlänten när en Secret Service man kom emot mig. Efter skjutningen kom en polisman och tog min kamera. Kameran har jag inte sett sedan dess, säger Gordon Arnold. Dealey Plaza den 22 november JFK har precis blivit träffad. Enligt vittnet Gordon L Arnold avlossades det första skottet bakom honom på "Grassy Knoll" den gröna gräsplätten där Gordon tänkte filma bilkortegen.

Mordplatsen Dealey Plaza i Dallas, Texas. Guvenören John Connally skadas också svårt. Den sista färden påbörjas för president Kennedy. Lee Harvey Oswald den förmodade mördaren.

Oswald hävdar att han ingenting vet, heller som han själv yttrar: Enligt Warren-kommissionen var Oswald den som från skolbokslagret, sköt presidenten. Många hävdar - däribland Gordon Arnold - att det fanns två skyttar vid tillfället.

Lee Harvey Oswald mördas den 24 november av nattklubbsägaren Jack Ruby. Enligt Ruby för att "bespara mrs. Kennedy ännu fler tråkig- heter". Jack Ruby visade sig ha kontakter med den undre världen, d. Jack Ruby på ett så kallt "mugshot". Ruby avled i häktet av cancer utan att ha gett någon håll- bar förklaring. Tre män som tros varit inblandade i Kennedymordet. En bild som togs efter att skotten föll. Här ligger även hustrun Jaqueline samt brodern Bobby Kennedy.

Idag heter dagen onsdag, och därute råder vinterkyla. Då kanske någon frågar sig; 13 grader är väl ingenting att sjåpa sig över för en infödd norrlänning? Men det är just där som min sydländska personlighet tittar fram, och kolliderar med mitt norrländska jag. Visst har jag varit med när kvicksilvret krypit ner en bra bit över 40 grader. Min bil vägrade starta, så jag var tvungen ringa min far som kom till undsättning med sin Nissan Stanza.

Elisabeth skulle på föreläsning i Öjebyn, jag skulle till sjukhemmet. Snäll som min far var så lånade han ut sin Nissan till oss. Väl framme på Transportcentralen fick jag ställa in den i vårt varma bussgarage. Samma kväll vi kom hem pratade jag i telefon med min svåger i Muskus. Där var det så kallt att temperaturmätaren inte räckte till. Den visade "bara" ner till ynka 47 minus. Det kallar jag äkta norrländsk kyla, och ingenting annat.

Så vad är då 13 minus? Jo, alltför kallt i mitt tycke - trots min norrbottniska härkomst. Ha en bra dag! Efter Cool Candys genombrott med "Jämtgubben"  kom efterföljaren "Muckartwist" året därpå.

Kapellmästaren Einar Svensson hade sin åsikt klar när det var dags för val av låtar till den nya plattan: De spelar då givetvis låten på markan och köper skivan! Som i de flesta fall så fick Einar Svensson helt rätt. Låtvalet var som Einar önskat, och trott på.

Basisten Göte Johansson sammanfattar det på följande sätt: Och visst var det så. Denna känsla för vad folk ville ha, var en smått unik gåva som så småningom Einar skulle få full valuta för, när han ledde sitt band mot nya fantastiska framgångar. Låtens upphovsman hette Helge Eriksson och var i sitt original en polka. Men i Cool Candys version blev det alltså twist som var den stora modedansen just då.

En lista som bl. Massmedia visade nu sitt intresse för Lidköpingsbandet. Expressen skrev många artiklar om de olika orkesterna i Västergötaland och Värmland som man kallade för "Popland". Vikings var en tidig förlaga till det kommande Vikingarna. I pressen jämfördes banden sinsemellan. Cool Candys hade då figurerat ute på dansbanorna i 12 år, Sven-Ingvars i 5, medan de andra mellan år.

Värdet på utrustningen låg från Cool Candys instrument- och högtalarutrustning hade då ett värde på Gällande gaget så låg tre band i topp: I Augusti samma år gjordes deras första TV-framträdande på "Fåfängan" på Söder i kungliga huvudstaden. Lena Fürst, Sigges dotter, var programledare, Anders Linder var en av de övriga artisterna.

Även den amerikanske tenoristen Sonny Stitt fanns med. Arne Weise hette programmets producent. Däribland bandets första LP; "Twist party". Cool Candys framgångar fortsatte med nya skivinspelningar.

Man fortsatte i viss mån på twisttemat: Musikanterna från Skaraborg levererade även denna EP-platta. Cool Candys-medlemmen Arne Nathansohn har haft den stora vänligheten att skicka mig material om orkestern. Däribland fanns denna berättelse med, skriven av Bernt Blomgren: Bland stans fyrtiotalister lever minnet kvar från danserna i Parken. Det kunde vara mycket folk när, som man sa,: Det är Cool Candys som inledde dansbandseran!!! En av hemligheterna med dansvänligheten, förutom den som basisten Göte Johansson nämner om låtval och samspelet mellan saxarna är kompet.

Einar Svensson och Karl-Arne Andersson, trummor och piano, tog sig för att flytta över det så kallade shufflekompet på trummor tillsammans med boogie-piano på låtar som annars inte kompades så, exempelvis gamla schlagers som "Slow Boat to China", "Sail Along Silvery Moon", "Grönmålad Båt" - vilket blev som nya på detta sätt.

En musikalisk och dansant innovation sålunda. Många trummisar på talet i stan Lidköping och härikring fick säkert höra av mer rutinerade medmusikanter: Det var en gång För en hel del år sedan fanns det ett kafé i snart sagt varje kvarter i centrala Piteå, från Strömsundskanalen till korsningen Bryggargatan-Storgatan.

Idag är de allra flesta ett minne blott. Mobilkafeterian, vid Industrivägen, är ett av de kaféer som fortfarande håller öppet. Här, efter Storgatan, huserade Ernst konditori vilket sedan döptes om till Savoy. Konditori Aveny, en trappa upp i den här hörnfastigheten, försvann för en del år sedan. Där Vinica-bygget nu är placerat låg en gång i tiden Bryggmans kafé.

Hjalmar Johanssons, nej inte längre. Här finns nu fastigheten Kyrkbro- gatan Degermarks konditori, en gång stamställe för bönderna, har ersatts av modernare bebyggelse. Välkända Rönnbergs hörna, har nu ersatts av hyreshus. Götas kafékiosk samlade många kunder. Nu står här ett parkerings- däck. Rejesens, ett ställe där gräddan i samhället höll till, har ersatts med en skoaffär.

Röda Lyktan är också borta ur stadsbilden. Nu ersatt med en hotell- byggnad. Medan byggfirman firade taklagsfest fick polis och brandkår rycka ut för att fånga in takplattorna som flög omkring och hotade människors hälsa och egendom.

Det inträffade i Piteå i gårkväll, där den kraftiga vinden tog fatt i lösa plywood-plattor som lämnats kvar på bygget "Vinica-huset" på Storgatan. Plattorna flög omkring i luften och dunsade ned på gatan där både människor och bilar var illa ute. En del av plattorna flög från husbygget över Storgatan och landade på Värdshuset Annorlundas tak där de låg och vickade. För att ingen skulle skadas ryckte brandkåren ut med stegbilen och plockade ned plattorna.

Polisen lyckades så småningom spåra upp de ansvariga i byggfirman. De satt på Pite Havsbad och firade taklagsfest. I vår har de haft stora framgångar med Pelle Karlssons andliga sång "När du går över floden". Pelle Karlsson skrev låten. En gång på talet. Inte lika älskad som "Han är min sång Knappast anade Pelle Karlsson att den skulle hamna på dansgolvet.

Men det har den gjort. Med originaltext och allt. Helt i ursprungligt skick. Med sitt otvedtydiga kristna budskap. De korta åren går så snabbt, snart lider det mot höst Med din stund på jorden ville du så väl Men vad hjälper det en människa om hon vinner världen först men ändå till sist förlorar sin själ När du går över floden går du ensam När du går över floden lämnas allt Inga vänner följer dig, rikedomen räknas ej När du går över floden lämnas allt Dansbandet som tagit upp sången heter Curt Haagers.

Ett rutinerat och populärt gäng från Göteborg med omnejd. De skivdebuterade , och tog sig redan då upp på Svensktoppen. Curt Haagers hitills största framgång kom Till den kvackade och dansade en betydande del av svenska folket. Dansbandets senaste - och trettonde - LP-skiva släpptes i januari i år. Där finns "När du går över floden" med. I slutet av februari gick sången upp på Svensktoppen och låg kvar på listan en rad veckor under våren.

Jag är personligen starkt förtjust i sången och säkert har den mycket att ge den publik vi spelar för. Särskilt den lite äldre och mognare publiken. Det är också de som brukar önska den på dansgolvet. Jag tycker inte man behöver vara troende för att ställa upp på innehållet. För hur man än ser det, så är det precis så som sången beskriver. Syndens lokaler Sven-Eric Gissbol tycker inte det är fel att sjunga "När du går över floden" för en dansande publik.

Han kan förstå att somliga kristna reagerar och tycker det är förskräckligt att den hamnat i syndens lokaler. Själv har han inte samvetsnöd över detta. Det finns flera exempel på hur vanliga artister sjungit sånger med andligt innehåll. När Bo Setterlind skrev texten avsåg han - helt klart - ett högre väsen. Men i Lill Lindfors version gick associationerna till en man, trots att hon höll sig ordagrant till originalet.

Det avgör hur andra människor uppfattar sången. Cornelis Vreeswijk sjöng "Du kan ingenting ta med dig dit du går Så hade säkert skett om den tagits upp av en artist med uttalad tro. När han sjunger den får texten ett klart kristet innehåll, men om någon annan framför den så blir den mera allmän - dock utan att förlora sitt djup, sitt budskap.

Kristen och kyrksam Men trots allt är Pelle Karlssons avsikt med sången solklar. Går den att sjunga utan att på något sätt bli berörd eller träffad?

Jag kan inte säga att jag kommit fram till något svar, men jag tänker ofta på det. Min mamma har varit kristen och kyrksam i hela sitt liv. Så helt främmande för de här sakerna är jag inte. Sven-Eric Gissbol tror att Curt Haagers framgångar med Pelle Karlssons låt kan betyda en del för bandets fortsatta karriär. Det är inte alltid Svensktoppsplaceringar ger så stor effekt. Just därför att den går lite på djupet, griper folk.

Och då känns det också bra och roligt att som band bli förknippad med den. Det hela började sent i gårkväll Pelle låg som vanligt i soffan och drog rejäla timmerstockar! Den ena serien efter den andra flimrade förbi på TV-rutan.

Det var då som jag bestämde mig för att se en film om vilda polisjakter Plötsligt vaknade Pelle ur sin dvala. Han hade som han sa: Han tog fjärrkontrollen zappade i cirka 10 minuter då han plöstligt föll för ett program om tre vackra systrar från Ame- rika.

Sedan gick han tillbaks till sitt vanliga horisontella läge Väl tillbaka i skön soffan och med sin favoritleksak mellan sina tassar - somande han åter. Då ruskade jag till honom, och påminde honom om den där gången som han blev inburad Lite rädd blev han nog.

För därefter gav han mig fjärr- kontrollen och somnade om. Gör om mig - heter en populär programpunkt i TV: Vardagliga människor vill ändra sin trista look, för att kanhända bli någonting helt nytt och fräscht. Om vi leker med tanken, och tänker oss in i att detta redan skulle funnits för en så så där år sedan.

Så hade två kandidater varit i mina ögon självskrivna: Dessa två trista typer såg båda rent ut sagt förfärliga ut. Och vi skall inte ens snacka om de här herrarnas outfit. Tänk att gå omkring i en trist ful uniform dagarna i ända. Den som har en otydlig diagnos, och lider av flera sjukdomar, får ofta problem både med vården och Försäkringskassan, enligt en statlig utredning.

Små och mellanstora ekonomiska föreningar borde inte vara tvingade att ha en revisor. Revisionsplikten bör enbart gälla större föreningar, föreslår statlig utredning. Toppkvalificerade kvinnliga forskare sorteras bort i miljardsatsningen på starka forskningsmiljöer, visar en ny rapport. FRA-lagen accepteras av Socialdemokraterna. Ge Säpo rätt att begära signalspaning från FRA för att lättare kunna följa terroristgrupper, kräver nu Socialdemokraterna.

Men utspelet får kritik både från Vänsterpartiet och företrädare för regeringsalliansen. Självmordsbombare sprängde sig själv. Mitt i julruschen i lördags eftermiddag sprängde sig en man till döds i centrala Stockholm.

Strax innan exploderade en bil ett par hundra meter därifrån. Två personer som befann sig intill fick lätta skador. Efter många turer och en sista nattmangling kunde länderna enas om en överenskommelse som innebär ett steg framåt - om än ett litet sådant.

Risk för nytt klimatfiasko. Risken för ännu ett stort misslyckande i klimatfrågan är överhängande. När bara drygt en dag återstår av FN: Regeringen åkte i dag på sitt första nederlag i riksdagen, som röstade för en besparing i regeringskansliet på miljoner.

Mer forskningspengar i fjol. Förra året satsades drygt 26,8 miljarder kronor på forskning och utveckling inom högskolor och universitet. Det är ungefär tre miljarder kronor mer än , konstaterar Statistiska centralbyrån i ett pressmeddelande. Millnert ny chef för Vetenskapsrådet. Mille Millnert, rektor på Linköpings universitet, har av regeringen utsetts till generaldirektör och chef för Vetenskapsrådet, rapporterar lokala medier. Prins Charles bil angripen. Demonstranter angrep på torsdagskvällen den brittiske tronföljaren prins Charles bil med sparkar.

Prinsen var på väg till en teaterföreställning i centrala London tillsammans med sin fru hertiginnan av Cornwall, men kunde ta sig till föreställningen i tid. Det här numret inleds med en nedstigning i Kirunagruvan, fortsätter med värderingar av vad attraktiva arbeten är, går sedan till frågan huruvida arbetslösa föräldrars möjligheter att få jobb påverkas av tillgången till barnomsorg, och undersöker slutligen anställdas möjligheter att byta arbete eller om de är inlåsta på arbetsmarknaden.

Hur påverkar tillgång till barnomsorg arbetslösa föräldrars sannolikhet att få arbete? I denna artikel undersöker jag om arbetslösa småbarnsföräldrars sannolikhet att hitta arbete förändras om de under perioden av arbetslöshet har tillgång till barnomsorg.

För att undersöka detta använder jag en del av den svenska maxtaxereformen som gjorde det obligatoriskt för de svenska kommunerna att erbjuda arbetslösa föräldrar barnomsorg. Resultatet tyder på att sannolikheten att få ett arbete ökar för kvinnor när de har tillgång till barnomsorg, men ingen effekt hittas för män. Från bergets djup till sjunde himlen. I Kirunagruvan kan vi under en period på 50 år följa förändringen av produktionsarbetet från ett tungt och farligt underjordsarbete till fjärrstyrning via modern teknik i en trygg kontorsmiljö.

Syftet med artikeln är att reflektera över en kunskapsförvandling från äldre tiders hantverkskunnande med kroppsliga och tysta kunskaper till något nytt. I artikeln diskuterar vi hur individ och organisation skapar och återskapar kvalifikationer, identiteter och kön i mötet med ny teknik och nya organisationsformer.

Inlåsning på den svenska arbetsmarknaden. Denna artikel har tre syften: Som empiriskt underlag används en genomförd enkätundersökning hösten bland ett slumpmässigt urval av anställda i Sverige. Är dagens arbeten attraktiva? Värderingar hos 1 anställda. Utifrån problematiken med att rekrytera kompetent arbetskraft är det intressant att studera vad som gör arbeten attraktiva.

Här presenteras de första resultaten av vad anställda från några arbetsplatser tycker om arbete med utgångspunkt i modellen av Attraktivt Arbete. Både vad som är viktigt för att ett arbete ska vara attraktivt och synen på nuvarande arbeten redovisas.

Hur viktigt är det att vara förtrogen med sitt arbete? Hur viktiga är arbetskamraterna? Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen. Richard Wilkinson och Kate Pickett. The sociology of Wilhelm Baldamus. EMU är en klubb med fel medlemmar och dålig styrelse.

Det skriver Stefan de Vylder i en analys av den nu aktuella europeiska ekonomiska krisen. Men några gemensamma europeiska statsobligationer för att hjälpa krisande euroländer vill de båda statscheferna inte höra talas om. Den svenske statsministern försvarade sin tyska kollega, som kläms mellan en euroskeptisk hemmaopinion och anklagelsen att inte vara en tillräckligt ansvarsfull europé.

Samir Amin analyserar imperialismen. Den moderna kapitalismens kris är uppenbar. Den japanska ekonomin har länge befunnit sig i stagnation; USA brottas med finanskrisens konsekvenser; i Europa krisar ekonomierna i Grekland, Irland och Samir Amin, marxist och ekonom, verksam som forskare i Dakar, menar i sin senaste bok att dagens kris är början på en mycket djupare och allvarligare kris som hotar kapitalismen och imperialismen som system.

Åke Kilander har läst boken. Ending the Crisis of Capitalism or Ending Capitalism? Läckor med svensk bäring. Varje dag har Wikileaks droppat läckta USA-dokument till utvalda svenska tidningar som dag för dag har publicerat historierna.

DN berättade att UD höll information hemlig för riksdagen. FRA bröt mot lagen om signalspaning. Vid ett några tillfällen har FRA, Försvarets Radioanstalt, hämtat in data från kommunikation som ägt rum inom Sveriges gränser, vilket är olagligt. Ändå får FRA godkänt av Datainspektionen.

Sälj statens fastigheter snabbare. Sälj statens fastigheter snabbare! Inom försvarets område finns egendom med ett uppskattat värde av miljoner kronor som bara väntar på att säljas. Men när staten säljer mark och fastigheter till kommunerna går det för långsamt.

Havsplanering är på modet, som ett sätt att skydda ekosystemen och förebygga konflikter. Även Sverige bör planera för hur nyttigheterna och utrymmet i Östersjön, Bottniska Viken och Västerhavet ska fördelas, anser statens särskilde utredare. Arbetstagare och företagare behandlas olika i arbetslöshetsförsäkringen. Så kallade uppdragstagare, till exempel kulturarbetare och tolkar utan fast arbetsgivare, måste därför sorteras in i den ena eller andra kategorin.

Nu ska en särskild utredare undersöka hur dessa mångsysslare kan inympas i lagstiftningen. Framöver ska handläggarna på arbetsförmedlingen inte behöva inhämta den sökandes samtycke för att spara och vidarebefordra känsliga personuppgifter till andra myndigheter.

Tanken är att arbetsmarknadspolitiska åtgärder, etableringsplanen för nyanlända invandrare till exempel, ska gå smidigare och bli lättare att följa upp. Om staten eller kommunen har orsakat en människa ideella skador, i form av kränkning, maktlöshet och dylikt, kan hon söka upprättelse genom att åberopa Europakonventionen.

I vissa fall kan det utgå skadestånd. Valtersson vill bli språkrör. Stockholm Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson vill bli partiets kvinnliga språkrör. Hon har bestämt sig efter att ha tänkt igenom det noga, säger hon till Sveriges Radios Ekot. Maxpoäng krävs inte för läkarstudier. För första gången på många år kommer inte lotten att avgöra vem som blir antagen till den hett eftertraktade läkarutbildningen och inte.

De nya antagningsreglerna gör att det inte längre krävs maxpoäng på gymnasiebetyget för att bli antagen, skriver Verket för högskoleservice i ett pressmeddelande. Lönsamt för män läsa till kvinnoyrke. Högre studier lönar sig, och mest lönar de sig för män i kvinnodominerade yrken. I snitt fick 84 procent män mot 78 procent av kvinnorna jobb efter examen, visar en rapport från Högskoleverket som Dagens Nyheter tagit del av. Allra lättast var det för männen att få jobb inom yrken som lärare, sjuksköterska, socionom, psykoterapeut och specialistsjuksköterska.

Djup klyfta i problemanalysen. Socialdemokraterna gjorde flera tabbar under valrörelsen konstaterar partiets valanalysgrupp: Men det var rätt att driva välfärdsfrågorna, och samarbetet med vänsterpartiet döms inte ut av partiets analysgrupp, som drar helt andra slutsatser än vad Mona Sahlin gjorde i sitt stora tal.

Moderaterna är största parti i Sverige med 32,4 procent av väljarstödet. Det är första gången sedan SCB började med sina partisympatiundersökningar som Moderaterna är större är Socialdemokraterna.

Partisympatiundersökningen november pressmeddelande. Fyra år för stämpling till terror. Två svensksomalier dömdes i dag till fyra års fängelse vardera för stämpling till terroristbrott. Domen tros få betydelse för hur Säpo ska arbeta framöver. Göteborgs tingsrätt ger alltså männen ett år mer än åklagaren krävt.

Riksdagen antog på onsdagen ramarna för regeringens budgetförslag för De rödgröna röstade emot, medan Sverigedemokraterna lade ned sina röster. I den föregående debatten betonade finansminister Anders Borg att styrkan i de offentliga finanserna är en skyddsvall i oroliga tider. Han hoppades också på samarbete i riksdagen framöver. Svenska skolan är inget föredöme. Svenska högstadieelever presterar sämre och sämre i PISA: Det beror främst på att andelen riktigt svaga elever växer.

Flickorna klarar sig bättre än pojkarna, även om alla backar. Dessutom finns det relevanta skillnader mellan elever med svenska föräldrar och de med utrikes födda föräldrar. Dagens skola är mindre jämlik än tidigare och elevernas resultat beror i högre grad på deras socioekonomiska bakgrund.

Var tredje varslas hos Socialdemokraterna. Var tredje anställd hos Socialdemokraterna på partihögkvarteret och i riksdagen varslas om uppsägning som en följd av valförlusten. Nobel väldigt stor i Japan. En del länder har så många Nobelpristagare att ett nytt pris går närmast obemärkt förbi. Men långt ifrån alla. Innovationsmyndigheten Vinnova satsar 15 miljoner kronor per år i tio år på ett nytt nationellt centrum för finansmarknadsforskning vid Handelshögskolan i Stockholm.

Dessutom finansieras två kompletterande centrumsatsningar vid Lunds universitet och Handelshögskolan i Göteborg med tre miljoner kronor vardera per år i tio år, enligt ett pressmeddelande. Svenska elever halkar efter. De svenska åringarnas läsförståelse och mattekunskaper har försämrats i den senaste Pisa-undersökningen som blev offentlig nu på förmiddagen. Sahlin sågar partiets egen politik. Hon var kritisk till att Vänsterpartiet blev en del av valsamarbetet. Men inte nog med det, hon dömde ut stora delar av den politik hon själv torgfört de senaste fyra åren.

Jag är ingen pudel. Utrikesminister Carl Bildt kallas i ambassadrapporten som publiceras av Wikileaks för en mellanstor hund med en stor hunds attityd. Bildts egen reaktion är: Från Göteborg till Yokohama. En studie av svenska muslimska församlingar. Det kan på goda grunder hävdas att muslimer i Västeuropa är dubbelt utsatta. Japanese Animation and Glocalization of Sociology1. Maria Carbin, Mellan tystnad och tal: Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, Jurgen Reeder, Det tystade samtalet: Anne Wihstutz, Verantwortung und Anerkennung: Qualitative Studie zur Bedeutung von Arbeit für Kinder.

Utmaningar för den globala sociologin — från Göteborg till Yokohama1. Över sociologer från länder samlades i Göteborg för den Det var det största deltagarantalet någonsin, större än Bielefeld , Montreal , Brisbane och Durban Vi bör tacka och gratulera Programkommittén som leddes av Hans Joas; den Lokala Organisationskommittén som leddes av Ulla Björnberg i samarbete med vår konferensorganisatör Congrex; och framför allt Madrid-sekretariatet, som leddes och leds av den outtröttliga Izabela Barlinska som hanterade den framrusande sociologmassan med sådan finess.

Svensk motstånd stoppade CIA-planen. Fram till transporterade USA fångar med hemliga flyg via Sverige. När svenska regeringen krävde klara besked ledde det till en diplomatisk kris - och till att transporterna upphörde, skriver Svenska Dagbladet. Det rödgröna samarbetet blev ett fiasko. De rödgröna partiernas uppgörelse om den ekonomiska politiken blev avgörande för valutgången.

Idag råder en omfattande skräck för islam och muslimer. I boken Islamofobi granskar religionshistorikern Mattias Gardell vad som ligger bakom vår rädsla för muslimer. Wikileaks avslöjar diplomatiskt spel. USA har betydligt fler Iranskeptiska bundsförvanter i Mellanöstern än vad som hittills varit känt. De amerikanska diplomaterna tycker sig se en smygande islamisering i Turkiet under premiärministern Erdogan. För övrigt tycker amerikanska diplomater att den tyska utrikesministern Guido Westerwelle är en inkompetent sprätt.

Inför utsikten att euron faktiskt skulle kunna kollapsa, planerar tjänstemän under den tyska Bundeskanzlern för ett betydligt tätare valutasamarbete än hittills. Skulle planerna förverkligas skulle det vara ett brott med den gamla tyska hållningen att statsfinanserna är en nationell angelägenhet. Fackföreningsrörelsen i Norden har förlorat var tionde medlem sedan , enligt en rapport från forskningsstiftelsen Fafo.

Arbetsförmedlingen ska rekrytera åt försvaret. I framtiden ska svenska befäl, soldater och sjömän arbeta på kontrakt, som får gälla i högst 16 år. Anställningarna ska regleras i en ny lag som är skräddarsydd för försvaret. Lediga tjänster måste anmälas till Arbetsförmedlingen, som hädanefter ska hjälpa Försvarsmakten att rekrytera.

Biobanker samlar och sorterar vävnadsprover från människor. Hur detta görs regleras i en egen lag. Balansen består i att å ena sidan tillgodose framförallt hälso- och sjukvården med viktigt material, å andra sidan att värna den enskildes integritet. Det nya lagförslaget är bättre än det nuvarande på detta. Men det finns luckor. Marknad eller plan då befolkningen åldras? Befolkningsprognoser visar att det år kommer att finnas fler än dubbelt så många svenskar över 65 år och 75 procent fler över 80 år än i dag.

Sverige är alltså mitt uppe i en demografisk förändring som successivt leder till en allt högre andel äldre i befolkningen. Detta kommer att påverka både ekonomins utbudssida och efterfrågesida. Deras arbeten har utvecklat sökteorin från mikroekonomisk beslutsteori till den dominerande arbetshästen för makroekonomisk analys av arbetsmarknaden.

Teorin har också visat sig synnerligen fruktbar på en rad andra områden. Den har kastat nytt ljus över centrala ekonomisk-politiska frågor och stimulerat en omfattande empirisk litteratur.

Kina, USA och Europa. Under det senaste decenniet har en alltmer globaliserad ekonomi och växande kapitalflöden över nationella gränser resulterat i växande obalanser i de största ekonomiernas bytesbalanser. Diskussioner om huruvida mycket höga respektive låga nivåer av inhemskt sparande samt Kinas växelkurspolitik har lett till dessa obalanser har färgat den internationella ekonomiska debatten.

Debatten tog en allvarligare vändning i samband med att den globala finansiella krisen växte fram under —08, en utveckling som i sin tur har lett till en förnyad vigör i forskningen kring globala obalanser.

Denna artikel har för avsikt att se över olika synsätt på globala obalanser samt sätta begreppet i relation till Kinas framväxt, den globala finansiella krisen samt perioden efter krisen. Tre kriser, tre förlopp. Under de senaste två decennierna har svensk ekonomi genomgått tre allvarliga kriser förenade med ett betydande omvandlingstryck. Kriser skapar emellertid också nya möjligheter för entreprenörer och företagare. Om dessa leder till en kreativ förstörelseprocess präglat av nya företag och nya arbetstillfällen, minskar också krisers negativa effekter kopplade till ökad arbetslöshet, utslagning av företag och försvagade statsfinanser.

Vi konstaterar att genuint nyföretagande och dess bidrag till sysselsättning har utvecklats positivt under varje kris sedan början på talet, trots en i övrigt tilltagande arbetslöshet. Betydande branschvisa skillnader kan dock noteras. Samtidigt är det först nu som nyföretagandet nått samma nivåer som före talskrisen. Långt bort, kallt och blåsigt? Trivs svenskar i norr med sina liv? Den internationella lyckoforskningen pekar på ett antal faktorer som påverkar den upplevda lyckan.

I en enkät skickad till 4 norrlänningar, besvarad av 2 individer, bekräftas flera av dessa hypoteser. Högre inkomst, särskilt relativ inkomst, leder till högre lycka, liksom en religiös övertygelse, att ha ett fast jobb, att vara frisk och att ha gjort karriär.

I strid med internationell forskning kan de som tillhör en nationell minoritet uppleva högre lycka, i alla fall om man är same eller tornedaling. Geografisk hemvist kan också påverka lyckan: Skellefte- och pitebor är klart lyckligare än genomsnittsnorrlänningen. En input-output-analys av svensk ekonomi. Under senare år har intresset för input-output-analys ökat.

Med några av dess tillämpningar analyseras i den här artikeln den svenska ekonomins förändrade produktionsstruktur sedan mitten av talet. Resultaten visar att 1 ekonomin har specialiserats, 2 offshoringen har ökat, 3 samspelet uppströms är oförändrat, 4 samspelet nedströms har förstärkts, 5 industrins samspel med den övriga ekonomin har försvagats, 6 tjänstesektorn har utvecklats i motsatt riktning, 7 antalet nyckelbranscher har minskat och 8 importläckaget har ökat.

Detta stämmer väl överens med den samtida berättelsen om globalisering, vertikal specialisering och tjänstefiering. Det leder emellertid fel att likställa dessa utvecklingsmönster med avindustrialisering. Konjunkturkänslighet i efterfrågan på högre utbildning.

En panelstudie av förvärvsintensitetens inverkan på andelen sökande och nybörjare. Nationalekonomiska Föreningens förhandlingar nu på nätet.

Den 29 januari samlades en grupp herrar på Hotel Rydberg i Stockholm på inbjudan av presidenten för Kommerskollegium, den tidigare finansministern Carl Fredrik Waern.

Ska en regering göra makro-ekonomiska prognoser? Finanspolitiskt är det, i ett internationellt perspektiv, lätt att vara svensk i dessa dagar och sannolikt många år framöver. Vi kan slå oss för bröstet av åtminstone fyra inte helt oberoende skäl. För det första så sparade vi i ladorna innan den kraftiga konjunkturnedgången —09 och använde därmed inte fullt ut de goda årens överskott till permanenta höjningar av utgifter eller sänkningar av skatter.

Det berodde nog inte så mycket på att politikerna förutsåg krisen. Sannolikt spelade i stället minnet av talskrisen en betydande roll, vilket förefaller har resulterat i mer försiktiga prudent politiker jämfört med genomsnittet i OECD när det gäller offentligfinansiella förehavanden.

Adam Smith — en kluven liberal. Ibland blir man bara glad. Som t ex när man får Bo Sandelins lilla bok om Adam Smith i handen: Nio av tio med examen fick jobb. Av alla dem som tog examen vid Göteborgs universitet hösten våren så har 92 procent jobb, visar en studie som universitetet gjort. Fler än 80 procent är dessutom nöjda med sina arbeten. Om TGV skulle skriva sin självbiografi skulle det blir en mångröstig och nomadisk historia: Tillblivelse i Lund under kollektiva former, döpt till Kvinnovetenskaplig tidskrift.

Därpå ett tankfullt och fulltankat liv, kringflackande mellan olika universitetsorter. Nyckfull viktkurva och skiftande utseenden från blekt till bjärt. Namnbyte till Tidskrift för genusvetenskap Lika rörlig inombords som utombords: Det kan man kalla en multipel personlighet med ryggrad er.

Självbiografi, autofiktion, testimony, life writing. Medan talet läste texterna som självklara uttryck för kvinnlig erfarenhet, har poststrukturalismens problematisering av språket både abstraherat och differentierat genrens ontologi.

I en självbiografiskt grundad artikel analyserar Lisbeth Larsson denna samtidshistoria, som visar sig vara helt central för feministisk kunskapsproduktion i skärningspunkten mellan liv och skrift.

Inte en babe - Affekt, känsla och sexualitet i World of Warcraft. När en spelare tar sig fram genom de datoranimerade landskapen i World of Warcraft, sker det på grundval av en fördubbling av kroppen. Spelaren rör sig med och genom sin avatar — de ingår ett förbund som är både intellektuellt och kroppsligt. I sin speletnografiska studie går Jenny Sundén i dialog med Brian Massumis och Sara Ahmeds emotionalitetsteorier för att vidga kunskapen om denna relation.

Vad händer med känslorna, sexualiteten och begäret när spelare och avatar delar biografiska erfarenheter? Från en lång rad vendidas - Chicanas och feminism. I sin text från använder Cherríe Moraga på ett produktivt sätt sig själv som forskningsmaterial. Hon analyserar sin relation till uppväxtens familjenormer och till den chicanafeminism hon kommit att bli en del av. Med sin undersökning lyckas hon ringa in hur svårigheterna att tala om sexualitet, och då i synnerhet homosexualitet, går som en röd tråd genom dessa sammanhang — en tråd som måste slitas av om en verklig demokratisering ska bli möjlig.

Gunlög Fur läser Cherríe Moraga: För många år sedan kunde man i skattkammaren på det gamla Museum of Mankind i London se en märklig och oroande liten skulptur. En scen, noggrant utskuren ur täljsten av en okänd haidaindiansk konstnär, visar en man och en kvinna. Mannen, som uppenbarligen är vit, håller den hukande kvinnan i håret och riktar ett gevär mot henne. Karin Lützen läser Cherríe Moraga: Bogen ser mistænkeligt ulæst ud, og den eneste artikel, jeg har noteret bemærkninger til, er skrevet af Carroll Smith-Rosenberg, mit store historiker-idol.

Marta Cuesta läser Cherríe Moraga: Detta tema kommer här att behandlas från två olika infallsvinklar — dels genom en analys av Moragas positionering, dels via reflektioner över mina erfarenheter kopplade till undervisningen. Liza Marklund och den Feministiska litteraturfabriken - Om sanning, lögn och medielogik i Gömda-debatten. Den upprörda bloggdebatten kring sanningshalten i Liza Marklunds och Mia Erikssons berättelse om den senares liv i böckerna Gömda och Asyl, lyfter upp frågan om själv biografiskrivandets etik till en kontroversiell offentlig yta.

Cristine Sarrimo analyserar debatten som uttryck för en medielogik, kopplad till processer av intimisering, feminisering och kommersialisering. I detta nya klimat hon beskriver träder amatörskribenterna fram som en fjärde, dömande statsmakt. Några ord till mina kära mödrar, ifall jag hade några. I böcker, antologier och artiklar har ni på sistone uppmanat oss att inte glömma vad ni har gjort för oss, att inte förkasta arvet från er i vårt tonårsupproriska behov av modersmord.

Ni upplevde något stort: Detta vill ni gärna berätta om och, visst, varför inte. Men där finns ett tilltal som om vi vore okunniga om vårt förflutna och förlorade i en lättköpt och utbytbar icke-identitet.

Som om vi inte har fått kämpa oss till varken den kunskap eller de känslor vi funnit tack vare denna feminism. Monika Edgren Hem tar plats. Ett feministiskt perspektiv på flyttandets politik i talets sociala rapportböcker Sekel bokförlag Sveriges genusforskarförbund, SGF, fortsätter arbetet med att hålla oss uppdaterade om och engagerade i den forskningspolitiska utvecklingen och debatten. Efter vårens hearing om forskningspolitik, där representanter för de fem stora forskningsråden samtalade med genusforskare om den framtida finansieringen av forskningsfältet, kommer vi att gå vidare genom att bland annat granska autonomireformens betydelse för vårt forskningsfält.

Vetenskap eller debatt, det är frågan? Det är ett antal intressanta frågor Ann-Carita Evaldsson och Claes Nilholm aktualiserar i sitt irriterade inlägg med anledning av Ingemar Bohlins artikel »Systematiska översikter, vetenskaplig kumulativitet och evidensbaserad pedagogik». Själv ska jag försöka ge svar på de frågor som rör det redaktionella arbetet, medan jag låter Ingemar Bohlin ta hand om sakfrågorna.

Evidensbaserad och kunskapsbaserad pedagogik. Var finns evidensen för evidensrörelsens anspråk? Vi befarar att läsarna av denna debatt börjar få svårt att orientera sig i vad det hela handlar om. Risken med en debatt är också att den ställer motsättningar i fokus. Vi tror att vi och Bohlin delar fler gemensamma utgångspunkter än vad som verkar vara fallet. Detta kan illustreras med utgångspunkt i följande passage i satiren Ös på SÖ — sanningen om Sveriges utbildningsväsen från av den fiktive amerikanske doktoranden Neville J.

I boken redogör han för sina fiktiva undersökningar av det svenska utbildningssystemet alltså vid en tidpunkt då det svenska utbildningssystemet sågs som ett föredöme i stora delar av världen:.

Jeanette Sjöberg — Chatt som umgängesform. Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap, Stockholms universitet, Tre utvärderingar av ett program för beteendeorienterat ledarskap i klassrummet. Acta Universitatis Upsaliensis, I min verksamhet som privatpraktiserande terapeut och som terapeut på en vårdcentral har jag allt oftare kommit i kontakt med äldre patienter.

Det gemensamma för de allra flesta som jag träffat är, att de haft en tro på möjligheten att förändra något och en vilja att göra det, en nyfikenhet att förstå både sitt eget handlande och andras. Bland invandrarna är arbetslösheten cirka 15 procent. Bland infödda svenskar är siffran cirka 7 procent. Skillnaden beror inte bara på språk- och anpassningsproblem, utan förmodligen också till stor del på etnisk diskriminering.

Det framgår ur en forskarrapport till Långtidsutredningen. Ams-politiken är ganska effektiv. Svensk arbetsmarknadspolitik är förmodligen ganska effektiv. Den slutsatsen drar två arbetsmarknadsforskare i en rapport till Långtidsutredningen. Samtidigt poängterar de att den svenska forskningen inte är tillräckligt omfattande och tillförlitlig för att kunna ge empiriskt stöd åt enskilda åtgärder.

Berit Andnor leder valberedningen. Men förslaget får omedelbart kritik. Och Broderskapsrörelsen saknade nytänkande när partisekreteraren Ibrahim Baylan presenterade namnen i dag. Nya bokstavsbetyg får S-stöd. Från A till F. Så vill regeringen och Socialdemokraterna att de nya betygen ska se ut. Men två av stegen saknar särskilda kriterier vilket befaras leda till godtycke och betygsinflation. Den rödgröna fronten från valrörelsen faller nu samman steg för steg.

Rekordtillväxt i svensk ekonomi. Sveriges bruttonationalprodukt växte med hela 6,9 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan.

Jämfört med andra kvartalet i år har BNP vuxit med 2,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Justitiedepartementet vill göra det mer attraktivt att lösa privaträttsliga tvister med hjälp av en medlare. Studentprotest i Rom mot besparingar. Uppemot 50 studenter tågade på tisdagen genom Roms centrum som ett inslag i protester landet över mot föreslagna nedskärningar i Italiens universitetssystem.

Kvinnor drabbas oftare av muskelvärk. Stress och nackvärk är vanligare bland kvinnor än bland män, oavsett ålder och yrke, visar ny forskning. Jobbpolitik fungerar "ganska väl".

Det har läckt ut dokument från amerikanska UD till Wikileaks, som nu publicerar dokumenten pö om pö på internet. De första dokumenten avslöjar det cyniska maktspel föregick blockaden av Gaza, arabiska önskemål om bombningar i Iran, och en rad nedsättande omdömen och världens toppolitiker.

Nödlånet till Irland uppgår till cirk miljarder kronor och räntan på lånet blir 5,8 procent meddelade EU-kommissionen på söndagen. Den ekonomiska återhämtningen fortsätter i EU. Utbildning om våld mot kvinnor risas. Kritik framförs mot högskoleutbildningar som ger arbete där de utexaminerade kommer att möta våldsutsatta kvinnor, deras barn och förövarna. Lägre begåvning bland fängelsekunder. Personer med låg begåvning begår oftare brott, visar ny forskning. Enligt studien, som har gjorts på drygt 49 svenska män, dömdes 12,6 procent av männen med låg begåvning till fängelse.

Motsvarande siffra bland de normalbegåvade var 6,3 procent och bland de högbegåvade 1,9 procent. Fuskade till sig utbildningsplats. Två studenter i Göteborg har stängts från sina utbildningar sedan det visat sig att de förfalskat betyg för att ta en utbildningsplats, skriver Metro. Kokainet sprider sig kring jordklotet med allt snabbare steg. Användandet ökar, och kriget mot narkotikan tycks varken påverka tillgång eller efterfrågan på drogerna. Magnus Lintons menar i sin bok Cocaina att kriget mot narkotikan gör större skada än själva narkotikan.

Cocaina — en bok om dom som gör det. Skatten styr mänskligt beteende. Finansdepartementet argumenterar för både en utvidgning av jobbskatteavdraget och en höjning av inkomstgränsen där man börjar betala statlig inkomstskatt. På sikt ska antalet personer som betalar statlig inkomstskatt halveras, sägs det i departementets pm.

Arbetsutbudseffekter av ett förstärkt jobbskatteavdrag och förändrad statlig inkomstskatt. Fp-väljarna är notoriskt otrogna. Riksdagsvalet blev ett blockval, ett mittenval och ett dåligt fp-val. Att folkpartiet lyckades behålla 7 procent i av rösterna berodde på skolfrågan, en vinnarfråga. Välfärden och sjukvården var defensivfrågor. Det skriver folkpartiet i sin eftervalsanalys. Konstitutionsutskottet kommer att granska vad nuvarande och tidigare ministrar - både i justitie- och i försvarsdepartementet - har känt till om den amerikanska ambassadens övervakning i Sverige.

LO har veto i S-ledarfrågan. Nya S-ledaren måste få godkänt av LO. Men än så länge har LO: Nu höjs kraven på en facklig ledare i s-toppen för att vinna tillbaka arbetarnas röster. Intern KD-kritik mot Hägglund. Av de 19 kristdemokratiska ledamöterna i riksdagen ifrågasätter 7 partiledaren Göran Hägglunds ledarskap, enligt en rundringning som Ekot har gjort. Ingen lagreglering av partibidrag.

Det blir ingen utredning om lagreglering av partiernas bidrag. Trots att det finns en majoritet i riksdagen för en lagreglering, så valde Folkpartiet och Centerpartiet att gå på Moderaternas och Kristdemokraternas linje, när konstitutionsutskottet diskuterade frågan i dag. Riksdagen antog på onsdagen en ny moderniserad grundlag med röstsiffrorna mot Bara Sverigedemokraternas 20 ledamöter röstade nej.

Nej till särskild EU-skatt. Statsminister Fredrik Reinfeldt och Storbritanniens premiärminister avvisar kategoriskt införandet av en särskild EU-skatt. Tre vill bli MP-språkrör. Europadomstolen häver beslutet om att stoppa alla utvisningar till Irak. I stället ska ansökningar från utvisade irakier prövas från fall till fall. Färre börjar på högskolan. Rusningen till landets högskolor och universitet verkar avta. I höstas började färre nya studenter på högskolan, enligt en rapport från Högskoleverket.

Lättare att få lärarlegitimation. Lärare som inte har undervisat på några år ska också kunna få lärarlegitimation - utan att genomgå något introduktionsår, uppger utbildningsdepartementet.

Regeringen ändrar därmed i sitt förslag om lärarlegitimation och gör det lättare för icke-yrkesverksamma lärare att bli legitimerade. Wikileaks kvar i Sverige. Att Wikileaks lämnat Sverige dementeras av internetoperatören Bahnhof. Enligt företagets styrelseordförande Jon Karlung flyttade Wikileaks från serverlokalen i Solna till Bahnhofs datahall på Södermalm i Stockholm i september.

Fick godkänt utan att ha gått kursen. En man som anmält sig till en distanskurs på Örebros universitet men aldrig börjat plugga fick i förra veckan ett oväntat mejl. Där stod att han var godkänd på kursen han aldrig varit på.

Fler män jobbar efter Vilka är det egentligen som fortsätter att jobba efter att de fyllt 65? En rapport från Socialrådet ger svar. Sveriges befolkning blir äldre. I viss mån kan man tala om en demografisk ketchupeffekt, som ännu ligger framför oss. Irlands regering kröp till korset. På söndagen bad Irland slutligen sina EU-kollegor om hjälp för att rädda landets havererade ekonomi. EU som fruktar att sviterna att av den irländska krisen ska sprida sig till Spanien och Portugal, accepterade omedelbart.

Bättre och bättre, men Kvaliteten i hälso- och sjukvården har förbättrats under de senaste fem åren, visar Socialstyrelsens och Sveriges Kommuner och Landstings årliga jämförelse. Bland annat har dödligheten i hjärtsjukdomar och den problematiska överanvändningen av antibiotika minskat. Jämförelser mellan landsting Statliga bolagsresultat plus 45 procent. Nu är den tredje delårsrapporten publicerad och det står klart att de uppåtgående kurvorna håller i sig, även om företagens omsättning minskade kraftigt under det tredje kvartalet.

Irlands kris är EU: Den irländska ekonomiska krisen är släkt med den amerikanska och brittiska, och i någon mån med den spanska. Det är en bolånekris och fastighetsbubbla, som förvandlats till en bankkris, som nu håller på att övergå i en statsfinansiell kris. Underskott och skulder växer snabbt. Men krisen har en annan karaktär än den grekiska. En dyr och ineffektiv trupp. I slutet av oktober kritiserade Riksrevisionen i en rapport hur Sverige organiserade EU: Som tur var behövde truppen aldrig sättas in i strid.

Nu redovisar regeringen hur års nordiska stridstrupp ska se ut. Den nordiska stridsgruppen — en del av EU: När grundkompetensen saknas då hjälper det inte med välvilliga punktinsatser för att höja jämställdheten i skolan. Det är kontentan av en ny rapport om hur skolan hanterar sitt jämställdhetsansvar. Låst läge i EU: Ministerrådet och Europaparlamentet har inte kunnat enas i förhandlingarna om års EU-budget. Ett dödläge uppstod och förhandlingarna strandade i måndags.

EU-parlamentarikerna vill utöka budgeten, ministrarna håller emot och vill begränsa expansionen. Kluven bild av Iran. Den bild vi i väst har av Iran är ofta totalt svart och vit. Den politiska ledningen står för extremism, fanatism och ondska medan det hos folket finns ett växande missnöje och vilja till förändring.

Denna bild är naturligtvis präglad dels av USA: Det började med kvinnokamp, sedan blev det feminism, därefter genusanalys. De unga kvinnorna var aktivister, senare blev de studenter och akademiker. Några har med åren blivit docenter och professorer, som nu summerar sina liv och karriärer i boken Föregångarna. Föregångarna - Kvinnliga professorer om liv, makt och vetenskap. Assange häktad för våldtäkt. Wikileaks grundare Julian Assange häktades på torsdagen i sin frånvaro.

Han är bland annat misstänkt för våldtäkt på en kvinna i Enköping. Han kommer nu att efterlysas internationellt. Dementa överges på natten. På sex av tio demensboenden i landet låser personalen in de äldre och överger dem på natten. Det framgår av Socialstyrelsens oanmälda inspektion i början av november på 94 demensboenden i 48 kommuner. Majoriteten demenssjuka inlåsta utan uppsikt. Arthursson ny partisekreterare c. Michael Arthursson har utsetts till Centerpartiets nye partisekreterare efter Anders Flanking som avgick efter valet.

Arthursson var Centerpartiets kampanjledare i valrörelsen och har tidigare också varit kommunpolitiskt aktiv för Centern i Stockholm. GBL ska klassas som knark. Regeringen vill att industrikemikalierna GBL och 1,4-butandiol framöver ska narkotikaklassas. Båda ämnena används som lösningsmedel och vid plasttillverkning.

Därutöver missbrukas de i tilltagande utsträckning som berusningsmedel. Positiv syn på gårdsförsäljning. På senare år har intresset och förutsättningarna för att sälja egenproducerat vin vuxit runtom i landet. Klimatet har blivit bättre - läs varmare - och dessutom har vinstockar som klarar våra nordliga breddgrader tagits fram. Arbetslösheten låg i oktober på 8,1 procent. Det är en liten men trendmässig minskning. Den positiva utvecklingen på svensk arbetsmarknad håller i sig.

Förtroendet för forskare minskar. Svenskarnas förtroende för forskare har minskat det senaste året. Den statsvetenskapliga forskningen säger att partiledarens betydelse överdrivs i medierna och i den allmänpolitiska debatten. När väljarna går till val röstar de först och främst på parti.

Detta är, eller har i vart fall varit, särskilt tydligt i de nordiska länderna. I några tabeller redovisar vi väljarnas åsikter om partiledarnasa betydelse för valutgången, vilket stöd partierna fick i olka grupper och vilka frågor som väljarna bedömde som viktiga.

I två tabeller särredovisar vi vilket stöd socialdemokratin har i olika sociala grupper, och hur socialdemokratiska väljare rankar olika frågor. S-tungviktare har dörren på glänt. Men de håller inne med sitt besked om de kan tänka sig att efterträda Mona Sahlin. Hälsoklyftan är en dyr affär.

Svenskarna röker och dricker mindre och lever längre. Men regeringens folkhälsomål är långt ifrån uppfyllda: De här klyftorna blir dyra på sikt. Redan nu kostar ohälsan miljarder årligen - lågt räknat.

Framtidens folkhälsa — allas ansvar. Mer repriser och gammal skåpmat? Det ska bli lättare för SVT och Radion att sända repriser och att återanvända program i andra kanaler och på webben.

Det föreslår regeringen i en propositionen till riksdagen. Höjd ränta inget lånehinder. Under tredje kvartalet i år ökade hushållen sina lån i banker och bostadsinstitut med 53 miljarder kronor, vilket är det högsta värdet som har noterats under ett tredje kvartal.

Från och med ska ett statligt servicecenter ta hand om andra myndigheters ekonomi och personaladministration. Tanken är att spara pengar.

Men förslaget är inte helt okontroversiellt. I våras fick Socialförsäkringsutredningen som uppdrag att se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet och komma med förändringsförslag. Mona Sahlin ger upp.

Hon meddelade på söndagen, efter Socialdemokraternas krismöte, att hon inte ställer upp för omval som partiledare. Det är dags för andra att ta vid, sade hon. Enligt historikern Kevin Rozario har det amerikanska samhället förändrat sin syn på katastrofer. I The culture of calamity. Man kan tala om nio processer som tillsammans kontrollerar jorden som naturligt system — och som reglerar de resurser som våra liv är så beroende av.

En viktig diskussion bland naturvetare gäller om det behövs mätbara planetära gränsvärden för dessa processer, kritiska nivåer som hjälper oss att vrida utvecklingen åt rätt håll. Hur förbereder sig samhället för naturkatastrofer? Vad händer om Stockholm drabbas av en jordbävning som i Kaliningrad magnitud 5,3 eller Göteborg av ett liknande skalv som vid Kosteröarna magnitud 5,7? Kan Sveriges statsförvaltning skaka sönder? Det vet vi inte.

Men vi vet att Göteborg och delar av Stockholm vilar på lergrund och att svenska byggnormer utgår från att sådana skalv inte förekommer. Hur förbereder sig Sverige inför det sällsynta men möjliga? Riskbedömning för samhället och individen.

Varför accepterar vi att bli kroppsvisiterade när vi ska flyga trots att risken för terroristhandlingar är försumbar? Det är vi nog många som undrar när vi står där i säkerhetskontrollen med en främlings händer på kroppen.

Inom finanssektorn hör riskanalyser till vardagen, men ändå utvecklades finanskraschen till en global samhällsekonomisk kris. Att bedöma risker kan med andra ord vara högst komplicerat. Man ropar helt enkelt efter en ny S latan, helst färdigpaketerad.

Institutets forskning om framtidens samhälle kan historiskt kopplas till ett antal honnörsord med begynnelsebokstaven K. Efter den oundvikliga kollapsen? Om rummet, tiden och sambanden i naturen.

En ny riktning inom miljörörelsen söker en realistisk medelväg mellan förespråkarna för businessasusual och domedagsprofeterna. Visst blir det stora omställningar i vårt sätt att leva och förhålla oss till naturen, är budskapet. Men på lång sikt blir det mindre dramatiskt än pessimisterna tror. Förändrade tidsskalor och rumsskalor är i själva verket miljöfrågornas ständiga följeslagare. Journalisten som professionellt ögonvittne.

Sensationslystna gamar och skoningslösa nyhetsjägare — journalister som rapporterar från olyckor och katastrofer möts ofta av mindre smickrande epitet. Men det finns förstås en annan sida av den mediecirkus som ofrånkomligt uppstår. Katastrofens ögonvittnen och rapportörer, som ska förstå det ofattbara och beskriva det obeskrivliga, drabbas själva indirekt av det som hänt.

Bakom fasaden finns individer som brottas med den svåra rollkonflikten som både medmänniska och journalist. Psykologiska aspekter av katastrofer — tsunamin Det var som en mardröm.

Den enorma havsvågen drog med honom och tryckte ner huvudet under vattenytan. Han slängdes mot kablar och omkringvirvlande bråte. Något stort och hårt dunkade in i kroppen. Till slut lyckades han klamra sig fast i ett balkongräcke. Havet drog sig tillbaka. Runt omkring var en bild av total förödelse. Hans sambo syntes ingenstans. Vad hade hänt med de andra i familjen? I april i år exploderade borrplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen, och först i september lyckades BP försluta oljekällan Macondo nere i havsdjupet.

De senaste decenniernas mest omskrivna miljökatastrof var ett faktum, men exakt hur mycket olja som sammanlagt sprutade ut lär aldrig bli klarlagt.

Konspirationsteorier och katastrofer på nätet. Var terrorattackerna den 11 september planerade av hemliga nätverk inom amerikanska regeringen? Hemlighåller myndigheterna att en planet är på väg mot vårt solsystem, med katastrofala följder?

Och vad händer år ? Går jorden under eller får vi besök av utomjordingar? Det är frågor som diskuteras livligt i den undervegetation av alternativa verklighetsuppfattningar och konspirationsteorier som förekommer på nätet.

Framtiden som nutidens heta politiska fråga. De allra senaste åren har framtidsdebatten fått ett tillskott av storskaliga mekanistiska framtidsvisioner, eller kanske dystopier.

Globaliseringen som får oss att tänka på världen som ett gemensamt system och klimathotet som måste lösas i global skala har banat väg för de fantastiska idéernas återkomst. Sveriges beredskap är god, hävdade Per Albin Hansson vid andra världskrigets utbrott. Institutet för Framtidsstudier har närmare femtio forskare knutna till sig. Här får du bekanta dig med Renate Minas som är docent i socialt arbete.

Flera främlingsfientliga partier har under de senaste åren valts in i de europeiska parlamenten. Många skulle säga att Sverigedemokraterna, som efter valet i höstas förfogar över tjugo riksdagsplatser, tillhör denna kategori. Den jämna mandatfördelningen mellan blocken ger partiet möjlighet att få ett betydande inflytande över landets politik.

Hur ska demokratiska samhällen handskas med situationer som denna? Antipartier är inte odemokratiska. Hur bör öppna demokratiska samhällen förhålla sig till rasistiska partiers intåg i de nationella parlamenten? Inte sedan nazisternas dagar har Europas parlament befolkats av så många och så inflytelserika högerextrema partier. Fast för att inte förflyktigas? Det händer mycket på utbildningsområdet nuförtiden.

Den som tar del av politiska inlägg från regerings- och riksdagshåll lär inte ha undgått reformivern: I juni fattade riksdagen beslut om en ny skollag som ska tillämpas från och med 1 juli En ny lärarutbildning startar hösten Jämlikhet, rättvisa och demokrati. De klassiska frågorna är fortfarande viktigast i den politiska filosofin, menar Eva Erman i en intervju i tidskriften Politisk filosofi. Övertygelsen att normativa frågor redan är avgjorda är politiskt farlig anser Eva Erman, som är lektor vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Anti-paternalism and Public Health Policy. Anti-paternalism and Public Health Policy, Stockholm: Kungliga Tekniska Högskolan Four views on free will. John Martin Fischer et al.

Four views on free will, Oxford:

.. ranean (mostly from Italy), architectural drawings, and portraits and amateur photographs. There are no Michael Lindblom. Paus. Bjöd fr. Otto cigaretter. arkeologerna producerade bilder av Grekland genom att samtida 'blickar' Homo Academicus. . Eklund, Anita & Eklund Bo-Lennart ( ). 12 nov 27 aug Escort tjejer gratis escort brudar porr amatörer porrfilm By escort tjejer gratis Sexiga Par Snygga Nakna Tjejer Höjer Att Suga Kuk Bilder Pa Sexiga Man. . Cigarett cigarett anita lindblom mogna damer som knullar. 5 dec 10 – Jonas Lindblom Skattetrycket höjs inte, men regeringen vill ta ut mer styckskatt på cigaretter. Resultaten visar hur olika livsformer kolliderar och hur bilder av en god medarbetare formas av en delvis Partiet bestod av glada amatörer, halflummiga grönavågare, besvikna . 5 maj 10 – Anita Beckman. Han gifte sej med sin älskarinna bakom ryggen på sina barns mor för att undanhålla dem från arvet. Året därpå, valde man att lägga ner bandet. Lindqvist ses här med sin dyrbara kamera utrustning i sin fotostudio hemmavid - i toaletten! Tingsholmen idag på förmiddagen. Där har man just blåst ut den gamla torpedhallen och byggt lägenheter som slumpas ut för mellan fem och tolv miljoner DKK.

Bdsm submissive escort 50 homosexuell plussare

Escortmän gbg escort gay härnösand